Ενημέρωση σχετικά την συνάντηση της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

didepeiraiaΤην Δευτέρα 3-6-2013 η Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά (Κορυδαλλού) συναντήθηκε με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά.

   Τα συμπεράσματα από την συνάντηση είναι τα παρακάτω:

Γεωγραφική κατανομή των μαθητών ανά σχολική μονάδα δε θα γίνεται με παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των μαθητών αλλά με μοναδικό γνώμονα την μείωση των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών.   Συγκεκριμένα τα γεωγραφικά όρια των σχολίων θα προσαρμόζονται έτσι ώστε να δημιουργούνται τμήματα τουλάχιστον 25 μαθητών, μετακινώντας μαθητές από σχολείο σε σχολείο. Αυτό έχει αποτέλεσμα την μείωση των τμημάτων, την ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους, την μείωση των οργανικών και λειτουργικών κενών και την σταδιακή μείωση των υποδιευθυντών σε όλα τα σχολεία και τελικά την υπολειτουργία βασικών τομέων των σχολείων.

 Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με το αίτημα μας για δίκαιη ισοκατανομή των μαθητών σε όλα τα σχολεία για το οποίο είχε δεσμευτεί η Διευθύντρια της ΔΙΔΕ Πειραιά κα Μανδαλη η οποία ταυτόχρονα αναιρεί και την δική της απόφαση για κατανομή των τμημάτων σύμφωνα με τον οποίο έγινε και ο προγραμματισμός των ωρών για τα οργανικά κενά.

   Αποφάσισαν δε να κοπούν με βάση το πιο πάνω σκεπτικό από ένα τμήμα στην Α τάξη του 2ου Γυμνασίου , 4ου Γυμνασίου και όλων των Λυκείων , με προοπτική να κόψουν και τμήματα όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν ( μεγάλες αίθουσες ) και σε άλλες τάξεις καθώς και σε δέσμες που δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών και μεταφορά τους σε άλλο σχολείο .

Συγχώνευση σχολικών μονάδων

   Η μείωση των τμημάτων σταδιακά θα οδηγήσει σε κλείσιμο η συγχωνευσεις σχολείων . Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το μέγεθος των σχολικών μονάδων που θα προκύψουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο και την ασφάλεια των μαθητών τις αποστάσεις των μαθητών που θα διανύουν για να φτάσουν στο σχολείο τους, την ασφάλεια των μαθητών που θα διασχίζουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την απώλεια θέσεων εργασίας

Ωράριο εκπαιδευτικών

   Η διευθύντρια αποδέχτηκε ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών καθορίζεται από την νομοθεσία (παρ 8 του άρθρου 13 και παρ 20 του άρθρου 14 του Νόμου 1566/85) Σύμφωνα με τον οποίο « Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου η αν υπάρχει συνεδρίαση συλλόγου»

   Είναι ανήθικο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κάποιοι να εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια των συναδέλφων και να καταπατούν τα δικαιώματα τους. Όσοι παραβιάζουν τον παραπάνω νόμο και εκμεταλλεύονται συναδέλφους πέραν του νομίμου, επιτελούν παράβαση καθήκοντος.

Πλεονάζοντες Συνάδελφοι Διαπιστώσαμε προχειρότητα στην εκτίμηση του πλεονάζοντας προσωπικού που γίνεται με αυθαίρετο τρόπο από την Διευθύντρια , προχειρότητα όμως που θα έχει επίπτωση σε ζωές εκατοντάδων συναδέλφων και των οικογενειών τους τη στιγμή που το ΠΥΣΔΕ Πειραιά συνεκτιμώντας τα δεδομένα θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί.

Εν κατακλείδι, διανύομε μια περίοδο που η παιδεία μετριέται μόνο ως έξοδο αφού έχουμε

?Μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 33% (2009-2012) και συνολικά 47% μέχρι το 2016.

?και με τις μειώσεις αυτές θα οδηγηθούμε στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016, όπως προβλέπει η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα (ν. 4127/13, αρ. 1)

Θα πρέπει όλοι αλληλέγγυοι, μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία να αγωνιστούμε για την διάσωση του μέλλοντος των παιδιών μας.

Πρόγραμμα δράσης

Μετά την συνάντηση με την Διευθύντρια η ΕΛΜΕ συμμετείχε την Τρίτη 4-6-13 σε ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε η Ένωση Γονέων Κορυδαλλού, στην οποία συμμετείχε και η ένωση Δασκάλων Κορυδαλλού-Αγ Βαρβάρας και ενημερώσαμε για τις δυσάρεστες εξελίξεις .

Την Πέμπτη 6-6-13 παρευρεθήκαμε στο σχολικό συμβούλιο ,που έγινε με δική μας πρόταση , στο 4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού .(Β΄ΕΛΜΕ ,καθηγητές, γονείς ,Δεκαπενταμελές , Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής κος Καλούδης Κ)

Σε αυτό το σημείο καλούμε όλα τα σχολεία να κάνουν Σχολικά Συμβούλια και να πάρουν αποφάσεις κατά του σχεδιασμού που επιχειρείται μέχρι την Τέταρτη 12-6-2013 γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι σε κάποια σχολεία και αύριο θα είναι σε όλα.

Την Δευτέρα 10-6-2013 στις 17.00 στο 1ο Λύκειο Κορυδαλλού, θα έχουμε συνάντηση με την Ένωση Γονέων Κορυδαλλού και μέλη των Συλλόγων Γονέων των Σχολείων.

   Την Τετάρτη 12-6-2013 θα έχουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού .

Την Πέμπτη 13-6-2013 στις 12.30 θα πραγματοποιήσουμε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας μαζί με τη Ένωση Γονέων Κορυδαλλού.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την ενημέρωση των Σχολείων για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις θέσεις εργασίας και την λειτουργία των Σχολείων.

Συνάδελφοι όλοι μαζί θα πρέπει να αντιδράσουμε για να μην εφαρμοστούν αυτά τα άδικα μετρά που οδηγούν την παιδεία μας στο μαρασμό και στις απολύσεις .