Ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία διευθυντών και υποδιευθυντών στα σχολεία

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 783 – 10.3.2020) καθορίστηκαν τα πρώτα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19. Προβλέπεται η  «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε  στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανένας εκπαιδευτικός από τα μέτρα πρόληψης απέναντι στη διάδοση του ιού “covid-19”, ότι δεν μπορεί κανένας συνάδελφος να μείνει απροστάτευτος απέναντι σ΄αυτά ιδιαίτερα μέσα στα σχολεία , όπου και οι πιθανότητες μόλυνσης-προσβολής κάποιου από τον ιό παραμένουν αυξημένες για ευνόητους λόγους και παρά το κλείσιμο των σχολείων.  Στις  σχολικές μονάδες επιτελείται κύρια εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο. Τα σχολεία δεν είναι απλά διοικητικές υπηρεσίες. Οι όποιες διοικητικές εργασίες  υφίστανται  κύρια εντός της εκπαιδευτικής λειτουργίας.   

Κατά συνέπεια, η απαίτηση για καθημερινή παρουσία των διευθυντών και υποδιευθυντών στα σχολεία είναι υπερβολική και δείχνει άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Οι περισσότερες  διοικητικές εργασίες του σχολείου μπορούν να διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως (mail, myschool ), ενώ για τις ελάχιστες όπου απαιτείται φυσική παρουσία,   το Υπουργείο θα μπορούσε να υιοθετήσει  πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις.    

Η απουσία σαφούς κεντρικής οδηγίας από την πλευρά του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε ασυνεννοησία και αυθαίρετες ερμηνείες από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με «προφορική εντολή» καλούν Διευθυντές και Υποδιευθυντές να βρίσκονται στις σχολικές μονάδες τους, ανεξάρτητα της υφιστάμενης απαγόρευσης σε όλο το διάστημα των 14 ημερών.Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση οδηγιών με βάση τα  παραπάνω όχι μόνον για τα σχολεία αλλά και για τις υπόλοιπες Δομές, να μην εξαιρεί τους Διευθυντές και Υποδιευθυντές από τα μέτρα πρόληψης απέναντι στη διάδοση του ιού “covid-19” και να σταματήσει τις αυθαιρεσίες σε βάρος  των συναδέλφων.