ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τις προηγούμενες εκλογές της ΕΛΜΕ και κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο κλάδος μας και η δημόσια εκπαίδευση το Νοέμβριο του 2014 και τι κατακτήσαμε τον τελευταίο χρόνο:

  1. Οι συνάδελφοι που ήταν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας – απόλυσης», επανήλθαν στις θέσεις τους. Η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων ισχύει ξανά. Μαζί τους επανήλθαν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
  2. Οι ειδικότητες που καταργήθηκαν και δόθηκαν δώρο στο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο και σε «ημετέρους», ανασυστάθηκαν στα δημόσια σχολεία.
  3. Καταργήθηκε το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.
  4. Επανήλθε το τεκμήριο αθωότητας στο πειθαρχικό δίκαιο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις.
  5. Σταμάτησαν οι διαδικασίες της δήθεν «αξιολόγησης» που είχε προαποφασίσει να κρίνει ως ανεπαρκές το 15% των καθηγητών.
  6. Καταργήθηκε η Τράπεζα θεμάτων και επανήλθε ο Γ.Μ.Ο στο 9,5 διαλύοντας τα πρόσθετα εμπόδια στη μόρφωση των οικονομικά ασθενέστερων.
  7. Αυξήθηκε ο αριθμός των συναδέλφων που πήραν μετάθεση και απόσπαση.
  8. Δόθηκε η δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να εκλέξουν το Διευθυντή σχολείου τους.

Οι κατακτήσεις μας σε τοπικό επίπεδο:

  1. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς της Διεύθυνσης για μείωση τμημάτων διασφαλίσαμε την διατήρηση των 9 τουλάχιστον τμημάτων για όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του Κορυδαλλού. Δεν αφήσαμε κανένα σχολείο να συρρικνωθεί, να χαθούν οργανικές θέσεις και να καταργηθεί η θέση του υποδιευθυντή.
  2. Κάναμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις υπέρ συναδέλφων σε όλες τις περιπτώσεις που τέθηκαν υπόψη μας, είτε απέναντι στη Διεύθυνση του σχολείου τους, είτε απέναντι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, είτε απέναντι σε άδικες αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ (τοποθετήσεις, βελτιώσεις, αποσπάσεις).
  3. Πρωταγωνιστήσαμε σε τοπικούς αγώνες όπως η απομάκρυνση της «δίκης της ΧΑ από το χώρο των 88 στρεμμάτων, μπλοκάροντας το εναλλακτικό σενάριο της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο ΕΠΑΛ παράλληλα με τη διεξαγωγή της δίκης.
  4. Επεκτείναμε τις συνεργασίες μας με όλα τα τοπικά θεσμικά όργανα και σωματεία (Σύλλογος Δασκάλων, Ένωση Γονέων, Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, Σχολικοί φύλακες, Σχολικές καθαρίστριες) προκειμένου να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο για κοινές διεκδικήσεις.
  5. Κάναμε ανοίγματα στην τοπική κοινωνία διοργανώνοντας από μόνοι μας ή από κοινού με άλλους φορείς εκδηλώσεις για την Παιδεία, όπως αυτή για το Φινλανδικό Μοντέλο Εκπαίδευσης.
  6. Προωθήσαμε τις θέσεις μας στον Δήμο Κορυδαλλού μέσω αλλεπάλληλων συναντήσεων με τον Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους. Ενδεικτικά:
  1. a.Πιέσαμε με κάθε μέσο και σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη πολύμηνη καθυστέρηση της μεταφοράς των χρημάτων των σχολείων από τα ταμεία του στις Σχολικές Επιτροπές. Είμαστε πλέον αρκετά κοντά στο να καταφέρουμε η μεταφορά των χρημάτων να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  2. b.Διεκδικήσαμε και είμαστε πολύ κοντά στο να διασφαλίσουμε διαφάνεια και λογοδοσία του Δήμου για την κατανομή των χρημάτων που προορίζονται για επισκευές σχολικών κτιρίων (106.900€ στις 26 Αυγούστου) και τα οποία δεν γνωρίζουμε σε ποια σχολεία και σε τι εργασίες ακριβώς δαπανώνται. Στόχος είναι να ορίζουν οι Διευθυντές των Σχολείων μας τις προτεραιότητες στις επισκευές των σχολικών μονάδων.
  3. c.Διορθώσαμε τις αδικίες στην κατανομή χρημάτων μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Κορυδαλλό που οδηγούσαν σε απώλειες πόρων 12.000€ ετησίως.
  4. d.Αναδείξαμε και διεκδικήσαμε την κατάργηση της απαράδεκτης απόφασης να απασχολούνται οι σχολικοί φύλακες που επέστρεψαν από τη διαθεσιμότητα ως «κτιριοφύλακες» ή «παρκοφύλακες» του Δήμου αντί να επιτελούν το κρίσιμο ρόλο τους για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Πιέζουμε για την επιστροφή των σχολικών φυλάκων στο Τμήμα Παιδείας από το Τμήμα Περιβάλλοντος στο οποίο μεταφέρθηκαν.
  5. e.Πιέζουμε για την ανέγερση δύο νέων σχολικών κτιρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Κορυδαλλό προκειμένου να μεταφερθούν δύο σχολικές μονάδες σε καταλληλότερα κτίρια.

Με όραμα και οργάνωση, συλλογικά και με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να διεκδικούμε όσα δίκαια ζητάει ο κλάδος μας. Με αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις τόσο του συνδικαλιστικού μας κινήματος όσο και εμάς των ίδιων. Και με την εμπειρία πλέον των τελευταίων χρόνων που μας δίδαξε αφενός ότι τίποτα από όσα έχουμε κατακτήσει δεν μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο και αφετέρου ότι τίποτα από όσα διεκδικούμε δεν είναι ανέφικτο.

Για να πετύχουμε είναι καθοριστική η ενεργοποίηση όλων μας – η μαζική συμμετοχής μας στο κίνημα για καλύτερη παιδεία. Για αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στις εκλογές της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου (5ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, από τις 10:00 μέχρι τις 19:00) επιλέγοντας τους συναδέλφους και τις παρατάξεις που εσείς κρίνετε ότι θα σας εκπροσωπήσουν καλύτερα.