Απολογισμός Δ.Σ. για το σχ. έτος 2008-09


Aπολογισμός  Δ.Σ. για το σχ. έτος 2008-09

Συνάδελφοι,

 

 

Η  συνδικαλιστική χρονιά που ολοκληρώνεται με τη σημερινή Γ.Σ. της ΕΛΜΕ και τις εκλογές της Δευτέρας  30  Νοεμβρίου  2009, χαρακτηρίστηκε για πέμπτη χρονιά, από τις ενέργειες των μελών του Δ.Σ. να κατοχυρώσουν τις λειτουργίες της νέας ΕΛΜΕ σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

 

Συνάδελφοι,

 

Βιώνουμε μια συγκυρία, που το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με ευθύνη των κυβερνήσεων χρεωκόπησε. Η έλλειψη ελέγχων και ο προσανατολισμός των προϊόντων του κεφαλαίου σε εικονικές επενδύσεις, οδήγησαν τα πράγματα σε ζημία των εργαζομένων και της κοινωνίας. Και αντί το σύστημα αυτό, να χρεωθεί τις ζημίες από την αλόγιστη διαχείριση που έκανε, καλούνται οι εργαζόμενοι και οι κοινωνίες να πληρώσουν και απ? ότι φαίνεται θα πληρώσουν τις συνέπειες.

Ήδη με το ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα οι συντάξεις είναι πολύ μικρότερες και αργούν να εκδοθούν, ενώ τα χρήματα του εφ? άπαξ εκτιμάται πως θα καταβάλλονται στους δικαιούχους με καθυστέρηση ετών. Υπολογίζεται πως οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. προς τη χώρα μας, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας και της εργασίας.

Από την άλλη μεριά ο προϋπολογισμός για το 2009 που είχε πέρυσι κατατεθεί είχε ακόμα μικρότερες δαπάνες για την παιδεία, την  υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις. Οι αυξημένοι φόροι κατά 7,8 δις ? έδωσαν τη χαριστική βολή στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων που έγινε για το 2009 θα έχει τις αρνητικές του συνέπειες για ολόκληρη τη ζωή μας.

Ήδη μετά τις πρόωρες εκλογές και πριν τη λήξη του 2009 έχουμε καινούργια κυβέρνηση, νέο προϋπολογισμό για την παιδεία και αναμένουμε τις επιπτώσεις της νέας εισοδηματικής πολιτικής. Παρά την αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 1 δις ? τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι έντονα.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως ενώ τελειώνει ο Νοέμβρης υπάρχουν κενά σε σχολεία της περιοχής μας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Το αμέσως προσεχές μέλλον είναι το δυσκολότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι ευθύνες της νέας κυβέρνησης είναι μεγάλες. Υποσχέθηκε τομές σε θεσμούς και διαφάνεια στις λειτουργίες τους. Ελπίζουμε να μην αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για άλλη μια φορά με το βλέμμα στην επικοινωνιακή τους πλευρά?

 

 

 

Συνάδελφοι,

  

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, κατέβαλε προσπάθειες σε τρεις συναντήσεις που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ για την επίλυση των επιφυλάξεων που προβάλλονταν από ορισμένα άτομα του Κορυδαλλού και της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ύστερα  και από τη δικαστική απόφαση του Εφετείου Πειραιά που δικαιώνει την ΕΛΜΕ μας η ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της 2-06-2009 (πράξη 95), αποφάσισε να εισηγηθεί θετικά στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ για την εγγραφή μας στη δύναμή της.

         

Το Δ.Σ. πραγματοποίησε επισκέψεις στα σχολεία για την ενημέρωση των συναδέλφων και εξέδωσε πέντε (5) ενημερωτικά δελτία με θέσεις και ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα, διακινώντας ταυτόχρονα τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ  (μέσω των θυρίδων ή ηλεκτρονικά).

Συμμετείχε στις Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου μέχρι την οριστική εγγραφή στην ΟΛΜΕ, μεταφέροντας και καταθέτοντας τις αποφάσεις των συναδέλφων.

 

Για τα τοπικά και γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα:

 

Το Δ.Σ. Συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2008 με την παρακάτω σύνθεση :

Πρόεδρος : Τάσος Πετρουτσάς, Αντιπρόεδρος : Κώστας Κρανίου

Γ.Γραμματέας : Νίκος Καλογερόπουλος, Ταμίας : Θανάσης Αθανασάκος

Οργ. Γραμματέας : Μαρία Μπαρούμα Μέλη : Γιώργος Στεφανίδης και Νίκος Βάζος.

 

Το Δ.Σ.  πραγματοποίησε τις παρακάτω συναντήσεις :

 

  1. 1)με την προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Δ.Ε. Πειραιά.
  2. 2)με τον προϊστάμενο του γραφείου Επαγγ. Εκπαίδευσης
  3. 3)με το Δήμαρχο Κορυδαλλού.
  4. 4)με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
  5. 5)με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

 

Στις επισκέψεις αυτές το Δ.Σ. ανέπτυξε τις θέσεις του κυρίως για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων, για την ανάγκη αποτελεσματικότερης υποστήριξης των σχολείων καθώς και για την πρόθεσή του να βοηθήσει, όπου απαιτείται, για την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων.

Η στέγαση σχολείων σε υποβαθμισμένους χώρους (όπως πχ το 8ο Γυμνάσιο) και τα προβλήματα λειτουργίας λόγω συστέγασης και χρήσης χώρων (πχ 3ο Λύκειο και ΙΕΚ 4ο & 5ο Γυμνάσιο, χρήση των χώρων για το  ΕΠΑΛ το ΣΕΚ και την ΕΠΑΣ στο νέο κτίριο ) ήταν προβλήματα που το ΔΣ της ΕΛΜΕ έθεσε στη ΔΕΠ και στους αρμοδίους.

Οι δυσκολίες που προκαλούνται στις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι μόνο μη αποδεκτές από τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα όταν είναι ακατάλληλοι οι εργασιακοί χώροι), αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, στους μαθητές και τις μαθήτριες, υποβαθμίζοντας κάθε προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Απαίτησή μας είναι τα σχολεία να είναι σύγχρονα λειτουργικά και με όλους τους απαραίτητους χώρους.

Είναι γνωστό ότι  στην περιοχή του Κορυδαλλού οι υποδομές (κτιριακές, εργαστήρια, ΣΕΚ) για την Τεχνική εκπαίδευση χρόνια τώρα, ήσαν υποβαθμισμένες και διάσπαρτες. Ήδη με τη χρήση των νέων εγκαταστάσεων για το ΕΠΑΛ την ΕΠΑΣ και το ΣΕΚ Κορυδαλλού βελτιώθηκαν οι συνθήκες και πιστεύουμε παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις, οι υποδομές θα αξιοποιηθούν προς όφελος των μαθητών και των συναδέλφων.

Στη ΔΕΠ Κορυδαλλού συμμετείχαν οι συνάδελφοι : Γρηγόρης Φιντάνης (τακτικό μέλος) και Νίκος Καλογερόπουλος (αναπληρωματικό μέλος) και σε εβδομαδιαίες συναντήσεις με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ενημέρωναν για τα θέματα και τις αποφάσεις της ΔΕΠ.

Το Δ.Σ. εξέδωσε ανακοινώσεις και ζήτησε την απομάκρυνση των φυλακών, ενώ αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια του Διευθυντή Δ.Ε. για την κατάργηση της μηχανογράφησης που εκδίδει τη μισθοδοσία των σχολείων και πρότεινε την ένταξή μας στο σύστημα «ΔΙΑΣ». Πιστεύουμε η όποια νέα Διοίκηση να δώσει οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα.

Στις επισκέψεις τους στα σχολεία τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκτός από την  καταγραφή των προβλημάτων, ενημέρωσαν τους συναδέλφους για τα τρέχοντα θέματα της εκπαίδευσης και για τις δυσμενείς επιπτώσεις των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ζήτημα. Κάλεσε και καλεί τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ και με τη συμμετοχή τους να δίνουν κάθε φορά την πρέπουσα απάντηση στις αποφάσεις της πολιτείας που βλάπτουν τα συμφέροντα του κλάδου.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε φέτος με  κενά σε προσωπικό στα σχολεία της περιοχής μας και παρά το γεγονός ότι όλα τα σχολεία του Κορυδαλλού είναι σε πρωινό ωράριο λειτουργίας, τα προβλήματα εξακολουθούν. Υπάρχουν σχολεία που ασφυκτιούν (όπως το 8ο Γυμνάσιο ? το 4ο & 5ο Γυμνάσιο, το 3ο Λύκειο) καθώς και προβλήματα συστεγάσεων που πρέπει να λυθούν.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ και οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σε συναντήσεις με το Δήμο Κορυδαλλού άσκησαν πίεση για την επιτάχυνση  εργασιών και διευθετήσεων των χώρων των σχολείων. 

 

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με μικρές καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων, με καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις καθηγητών στα σχολεία,

(στην Τεχνική εκπαίδευση υπάρχουν ακόμα κενά όπως και σε Λύκεια και Γυμνάσια).

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με το φαινόμενο των «εποχιακών» καταλήψεων των σχολείων, η υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου και των λειτουργιών του «εμπεδώνεται» στην κοινωνία. Η απαξίωση του Δημόσιου σχολείου συμπαρασύρει μαζί της και τη δική μας απαξίωση. Έτσι κάμπτονται οι αντιστάσεις και γίνεται πιο εύκολη η παράδοση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

 

 

 

 

 

Συνάδελφοι,

 

Σε ενημερωτικό μας δελτίο, είχαμε επισημάνει  πως ο Νόμος 3467/06 για την «επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης» πλήττει τους εκπαιδευτικούς θεσμούς, προωθεί αντί να αποτρέπει την κομματοκρατία και τις «πελατειακές σχέσεις» και απαξιώνει το εκπαιδευτικό λειτούργημα.
Η λειτουργία των αιρετών εκπροσώπων μας στο ΠΥΣΔΕ επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Οι συνάδελφοι με τη μικρή τους συμμετοχή στις προ διετίας εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας στη Διοίκηση. Δυστυχώς όμως η Διοίκηση δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων αλλά έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων. Φέτος είναι χρονιά εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Όλοι μας πρέπει να απαιτήσουμε διαφάνεια στις λειτουργίες, δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

 

Συνάδελφοι

 

Ανταποκριθήκαμε σαν ΕΛΜΕ στις προσκλήσεις σχολείων για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. H δράση του  Δ.Σ. κινήθηκε στα συνηθισμένα επίπεδα και πλαίσια. Οι χρόνιες ανεπάρκειες της πολιτείας και της διοίκησης στο κεντρικό, στο περιφερειακό και στο τοπικό επίπεδο, μας έκανε να συνδιαλεγόμαστε για αυτονόητα πράγματα, λειτουργίες και υποχρεώσεις τους. Έτσι  ολόκληρος ο διαθέσιμος χρόνος χρησιμοποιήθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα.

 

Φαίνεται πως η λύση των προβλημάτων, απαιτεί τη δική μας ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση. Η δική μας συμμετοχή στις λειτουργίες της  τοπικής ΕΛΜΕ, ας είναι το πρώτο βήμα για  βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία του Κορυδαλλού.

Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία, τον αδέσμευτο και τον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο συνδικαλισμός.

 
 
Το  Δ.Σ.