Σχετικά με τη τροπολογία που ρυθμίζει θέματα εισαγωγής αποφοίτων ΤΕΕ σε στρατιωτικές κ.λπ. σχολές

 

Ο.Λ.Μ.Ε.

 

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 ? 32 21 255

FAX: 210 32 27 382

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                           Αθήνα, 3/2/05

                                                                                                Α.Π:1707

                                                                                                ΠΡΟΣ:

                                           την Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα Μ. Γιαννάκου

                                           τον Υφυπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Γ. Καλό

           τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των Κομμάτων της Βουλής

 

Σχετικά με τη τροπολογία που ρυθμίζει θέματα εισαγωγής

αποφοίτων ΤΕΕ σε στρατιωτικές κ.λπ. σχολές

 

Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των Νομικών προσώπων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και για τους ΟΤΑ», ρυθμίζονται ορισμένα θέματα εισαγωγής των αποφοίτων του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ σε σχολές Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων και της Πυροσβεστικής.

Παρά το γεγονός ότι δίνεται μετά από πολλά χρόνια η δυνατότητα πρόσβασης στις σχολές αυτές των αποφοίτων των ΤΕΕ, που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι, αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεχίζεται ένα καθεστώς ιδιότυπων διακρίσεων σε βάρος τους.

Είναι ανακριβείς οι δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας ότι το μέτρο αυτό στοχεύει στην αναβάθμιση της ΤΕΕ. Αν πράγματι αυτός ήταν ο στόχος, τότε θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει όλους τους αποφοίτους των ΤΕΕ. Όμως, εξαιρούνται από τη δυνατότητα πρόσβασης οι απόφοιτοι των 5 από τους 13 τομείς του Β΄ Κύκλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει την αυτόματη εξαίρεση του 1/3 περίπου του μαθητικού δυναμικού του Β? Κύκλου των ΤΕΕ. Επίσης, οι απόφοιτοι 2 τομέων (ναυτικού και οικονομίας-διοίκησης) μπορούν να εισαχθούν μόνο σε μία από αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι 2 άλλων τομέων (κατασκευών και πληροφορικής) μόνο σε δύο σχολές. Μόνο οι απόφοιτοι 3 τομέων (μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού, ηλεκτρονικού) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις σχολές (σύνολο 5).

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή ορίζεται ότι: «οι πτυχιούχοι του δεύτερου κύκλου σπουδών, πρώτον του μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού Τομέα των ΤΕΕ, θα εισάγονται στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), στις Σχολές των Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας και στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Δεύτερον, του Τομέα Κατασκευών, οι απόφοιτοι δηλαδή του δεύτερου κύκλου σπουδών του Τομέα Κατασκευών θα εισάγονται στην ΣΤΥΑ, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και οι απόφοιτοι του Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα των ΤΕΕ θα εισάγονται στη ΣΜΥΝ του Πολεμικού Ναυτικού. Οι απόφοιτοι του Τομέα Πληροφορικής και Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα μπορούν να εισάγονται στις Σχολές Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Και οι απόφοιτοι του δεύτερου κύκλου σπουδών των ΤΕΕ του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας».

 

Επίσης, δεν προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης στις παραπάνω σχολές για τους μαθητές των εσπερινών ΤΕΕ, καθώς και των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων (περίπτωση για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται ένα καθεστώς απαράδεκτων διακρίσεων σε βάρος των παιδιών που σπουδάζουν στα σχολεία αυτά κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

 

Στη δική μας αντίληψη, αναβάθμιση της ΤΕΕ δεν μπορεί να γίνει χωρίς άρση όλων των εμποδίων στη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών όλων των αποφοίτων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορεί να γίνει, επίσης, με την ύπαρξη νέων επιμέρους διακρίσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες ανισότητες και μεταξύ των μαθητών και αποφοίτων της ΤΕΕ. Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη και χωρίς αιτιολόγηση την εξαίρεση από τη ρύθμιση αυτή των μαθητών των εσπερινών σχολείων. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την τροποποίηση της παραπάνω τροπολογίας ούτως ώστε:

 

  1. 1.1.δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις σχολές Υπαξιωματικών (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ), Αστυφυλάκων και Πυροσβεστικής να έχουν οι απόφοιτοι όλων των τομέων του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ χωρίς επιμέρους περιορισμούς και διακρίσεις,
  2. 2.2.δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές τις σχολές να έχουν και οι απόφοιτοι των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ.