Στεγασικά προβλήματα

Β΄ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

(Σχολεία Κορυδαλλού)

Σολωμού 2-4 Κορυδαλλός

Τ.Κ. 181-22

Τηλ.   : 210- 4975599

FAX   : 210 ? 4942545

e-mail :belmepeiraia@yahoo.gr

Προς

 

 

 

 

 

 1)ΥΠΕΠΘ (γραφείο Υπουργού, Υφυπουργού)

2)ΟΣΚ

3)ΟΛΜΕ

4)Δήμο Κορυδαλλού

5)Βουλευτές Β΄ Πειραιά

6)Προϊστάμενο Δ.Δ.Ε. Πειραιά

7)Προϊσταμένη 2ου Γραφείου

8)Προϊστάμενο Γραφείου Τεχνικής Εκπαίδευσης

9)Ένωση γονέων

    10)Σχολεία Κορυδαλλού

    11)Συλλόγους γονέων σχολείων Κορυδαλλού

    12)Τοπικές εφημερίδες

    1. 13)Κάθε ενδιαφερόμενο

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    Τ

    Ο Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά θέλοντας να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις στην επίλυση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος που παρουσιάζεται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κορυδαλλού απευθύνει το υπόμνημα αυτό στους αρμοδίους και κάθε ενδιαφερόμενο, πιστεύοντας πως μπορεί, έστω και τώρα, να βρεθεί λύση ιδιαίτερα για τη διπλοβάρδια των σχολείων του Κορυδαλλού.

    Είναι χαρακτηριστικό πως από το 1982 που με ευθύνη του ΟΣΚ, χτίστηκε το συγκρότημα των σχολείων στα 88 στρέμματα (περιοχή φυλακών), καμία αίθουσα δεν προστέθηκε για τη στέγαση μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κορυδαλλού. Αντίθετα οι «λύσεις» που δόθηκαν ήσαν πάντοτε στην κατεύθυνση να χωρέσει το μαθητικό δυναμικό έστω και με διπλοβάρδια «στα υπάρχοντα κτίρια».

    Με τη λογική αυτή όχι μόνο οι συνθήκες σε σύγκριση με τους άλλους όμορους Δήμους είναι άνιση σε βάρος των μαθητών του Κορυδαλλού, αλλά δεν μπορεί κανένας να μιλήσει και για ποιότητα στην προσφερόμενη Εκπαίδευση.

    Είναι πρωτοφανές και παντελώς άδικο να υπάρχουν στον Κορυδαλλό δύο Ενιαία Λύκεια (1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Κορυδαλλού) σε διπλοβάρδια και το ένα εξ? αυτών σε υποβαθμισμένο ιδιωτικό κτίριο, και οι μαθητές τους να ανταγωνίζονται με άνισους όρους όλους τους άλλους μαθητές που είναι σε μόνιμη πρωϊνή βάρδια. Τα θεμέλια στο κτίριο που προβλεπόταν για τα σχολεία αυτά στο χώρο του Ασύλου παραμένουν τρία χρόνια εκεί.

    Είναι αδικαιολόγητο να μην έχει ο Κορυδαλλός κτίριο για τα σχολεία της Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το 1ο ΤΕΕ (πρωϊνό) στεγάζεται σε πρόχειρες τροχοαίθουσες και τα εργαστήρια του ΣΕΚ είναι διάσπαρτα, έτσι που δεν είναι δυνατό να γίνεται και εποπτεία για την με αυτόν τον τρόπο προσφερόμενη εκπαίδευση. Το 2ο ΤΕΕ (απογευματινό) στεγάζεται σε δύο υποβαθμισμένα κτίρια (ιδιωτικά) και χρησιμοποιεί τα διάσπαρτα εργαστήρια του ΣΕΚ. Υπάρχει σχεδιασμός λένε, για κτίριο για τα ΤΕΕ, μα δεν πιστεύουμε πλέον τους ανθρώπους που λένε μόνο λόγια.

    Για το 8ο Γυμνάσιο που από το ιδιωτικό κτίριο της οδού Τζουμαγιάς μεταφέρθηκε (λόγω σεισμών) στο τότε ΕΠΛ και στεγάζεται πλέον στην οδό Αρκεσίνης 5 σε υποβαθμισμένο κτίριο, σε προηγούμενους σχεδιασμούς και υποσχέσεις του Δήμου, προβλεπόταν η ανέγερση κτιρίου στο γνωστό σαν «οικόπεδο της ΔΕΗ». Τίποτε δεν έχει γίνει γι? αυτό, ενώ το οικόπεδο είναι πλέον διαθέσιμο.

    Τα 4ο και 5ο Γυμνάσιο έγιναν μόλις φέτος πρωϊνά στον ίδιο χώρο λόγω συρίκνωσης του μαθητικού δυναμικού και με την προσθήκη λυόμενων αιθουσών. Τα 7ο και 9ο Γυμνάσιο είναι σε διπλοβάρδια από τη δημιουργία τους. Ξεκίνησε ανέγερση κτιρίου σε άλλη περιοχή για το 9ο Γυμνάσιο αλλά κανένας δεν ξέρει πότε θα στεγαστεί εκεί το σχολείο. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού και ενδιαφέροντος από την πλευρά της Δημοτικής αρχής και της πολιτείας. Για πολλά χρόνια δίνονταν υποσχέσεις για «δρομολόγηση λύσης». Πολλοί μαθητές που κατοικούν στο Δήμο Κορυδαλλού, φοιτούν ήδη σε σχολεία γειτονικών Δήμων τα οποία λειτουργούν σε πρωϊνό ωράριο.

    Η Εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια παγιωμένη η κατάσταση αυτή. Αν υπάρχουν συμφέροντα, σκοπιμότητες, παραλείψεις και ευθύνες είναι ώρα να αποκαλυφθούν και να αποδοθούν. Το δικαίωμα στη μόρφωση και οι συνθήκες που δίνεται η παιδεία και η Εκπαίδευση δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα πίσω από τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες.

    Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει την σημερινή κατάσταση.

     

    Κτίριο

    πρωϊ

    Απόγευμα

    βράδυ

     

    Ψαρρών 15

    2ο Γυμνάσιο

    2ο Ενιαίο Λύκειο

     

    εναλλάξ

    Αγ. Γεωργίου 58

    3ο Γυμνάσιο

    1ο Ενιαίο Λύκειο

     

    εναλλάξ

    Αρκεσίνης 5

    8ο Γυμνάσιο

    2ο ΤΕΕ (Τμήματα)

     

    μόνιμα

    Σταματοπούλου 1

    4ο Γυμνάσιο

    5ο Γυμνάσιο

     

    μόνιμα

    Σταματοπούλου 1

    5ο Γυμνάσιο

     

     

    μόνιμα

    Χειμάρας & Μ. Ασίας

    7ο Γυμνάσιο

    9ο Γυμνάσιο

     

    εναλλάξ

     

     

     

     

     

    88 στρέμματα

    Σολωμού 2-4

    3ο Ενιαίο Λύκειο

    ΙΕΚ

     

    Μόνιμα

    88 στρέμματα

    Σολωμού 2-4

    5ο Ενιαίο Λύκειο

     

     

    Μόνιμα

    88 στρέμματα

    Σολωμού 2-4

    4ο Ενιαίο Λύκειο

     

    Εσπερινό Γυμνάσιο& Λύκειο

    Μόνιμα

    Καραολή Δημητρίου 68-70

    1ο ΤΕΕ

     

     

    μόνιμα

    Θήρας & Δοϊράνης

     

    2ο ΤΕΕ

     

    μόνιμα

     

     

     

     

     

     

    Το Δ.Σ.

    Μπαρούμα Μαρία : Πρόεδρος

    Πετρουτσάς Τάσος : Αντιπρόεδρος

    Καλογερόπουλος Νίκος : Γ.Γραμματέας:

    Αθανασάκος Θανάσης : Ταμίας

    Παναγόπουλος Δημήτρης : Οργ. Γραμματέας

    Στεφανίδης Γιώργος, Ευστρατίου Σόλων : Μέλη