Ίδρση ξεχωριστής ΕΛΜΕ


Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά

(σχολεία Κορυδαλλού)

Σολωμού 2-4 Κορυδαλλός ΤΚ 181-22

Τηλ. :210 ? 4975599        210 ? 4967670

Fax :210 ? 4942545 e-mail:belmepeiraia@yahoo.gr

                                                                                  Κορυδαλλός 7-03-2005

                 

Προς

το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

τη Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ

Συνάδελφοι,

 

  • Τα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού (8 Γυμνάσια 6 Λύκεια 2 ΤΕΕ με 293 μόνιμους υπηρετούντες καθηγητές) ανήκαν μέχρι το σχολικό έτος 2002-03 στην Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής με έδρα το Αιγάλεω. (σχολεία των Δήμων Αιγάλεω ? Χαϊδαρίου – Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας)
  • Με απόφαση της Γ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής αποδεσμεύτηκαν να ιδρύσουν ξεχωριστή ΕΛΜΕ. Ύστερα από ιδρυτική Γ.Σ. που έγινε στο αμφιθέατρο του 5ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού (Νοέμβριος 2003) οι καθηγητές των σχολείων του Κορυδαλλού αποφάσισαν (85 ΝΑΙ,19 ΟΧΙ, 5 ΛΕΥΚΑ) να δημιουργήσουν νέα ΕΛΜΕ στον Κορυδαλλό.

Στη Γ.Σ. αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός και επικράτησαν τα παρακάτω επιχειρήματα :

  • Η ενδεχόμενη ένταξη των σχολείων του Κορυδαλλού στην ΕΛΜΕ Πειραιά, εκτός του ότι απαιτούσε την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΛΜΕ Πειραιά, δημιουργούσε ένα πλήθος από λειτουργικά προβλήματα.
  • Η ΕΛΜΕ Πειραιά είναι ήδη μεγάλη για να είναι μια ΕΛΜΕ, με πολύ μικρή συμμετοχή συναδέλφων (αριθμητική και ποσοστιαία) στις διαδικασίες του σ.κ. Εκτείνεται γεωγραφικά μέχρι τα Κύθηρα και εκτός των σχολείων του Δήμου Πειραιά έχει τα σχολεία των δήμων Νίκαιας, Κερατσινίου Δραπετσώνας, Περάματος, Ρέντη, Σαλαμίνας, Ύδρας, Πόρου, Τροιζινίας, Σπετσών και Κυθήρων.
  • Εκτιμήθηκε πως πολύ μικρός αριθμός συναδέλφων από τον Κορυδαλλό (30 – 60), θα συμμετέχει στις διαδικασίες του σ.κ. σε ενδεχόμενη «ένταξη» στην ΕΛΜΕ Πειραιά.
  • Ο Κορυδαλλός έχει τα 10 από τα 16 σχολεία του σε διπλοβάρδια, με πολλά προβλήματα.

Ύστερα από αυτά :

  • Συγκροτήθηκε ομάδα πρωτοβουλίας αποτελούμενη από μέλη όλων των παρατάξεων, οι οποίοι διαμόρφωσαν νέο καταστατικό και μετά από καταστατική Γ.Σ. το υπέβαλαν (μέσω δικηγόρου) στο πρωτοδικείο Πειραιά.

Η Ομάδα πρωτοβουλίας :

Ευστρατίου Σόλων 4ου Εν. Λυκ. Κορυδαλλού, Βάζος Νικόλαος 2ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού, Σεραφειμίδης Τρύφων 1ου ΤΕΕ Κορυδαλλού, Ματζαρλής Νικόλαος 5ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού, Αθανασάκος Αθανάσιος 5ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, Μανιατέα Μαρία 8ου Γυμν. Κορυδαλλού, Πετρουτσάς Αναστάσιος 4ου Εν. Λυκείου Κορυδαλλού, Χάλαρης Σπυρίδων 3ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού, Μπαρούμα Μαρία 9ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, Στασινοπούλου Αφροδίτη 9ου Γυμν. Κορυδαλλού, Κρανίου Κων/νος 2ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, Εγγλέζος Ελευθέριος 1ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού, Φιντάνης Γρηγόρης 5ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού, Τσάνας Ιωάννης 7ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, Κόκκινος Βασίλειος 4ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού, Χριστοδούλου Σωκράτης 2ου ΤΕΕ Κορυδαλλού, Καλογερόπουλος Νίκος 3ου Εν. Λυκείου Κορυδαλλού, Κεφάλου Αγλαΐα του 7ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, Μανωλούδης Απόστολος 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, Στεφανίδης Γεώργιος 5ου Εν. Λυκείου Κορυδαλλού, Τσική Μαρία 5ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού,Πουλόπουλος Παναγιώτης 3ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού,Παναγόπουλος Δημήτριος του 2ου ΤΕΕ Κορυδαλλού. Από την ομάδα αυτή απεχώρησαν οι συνάδελφοι Τσική Μαρία και Μανωλούδης Απόστολος.

Με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, ιδρύθηκε η Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά με έδρα τον Κορυδαλλό (αριθ. Μητρώου 4299 /23-03-2004 Πρωτοδικείου Πειραιά).

Το πρωτοδικείο Πειραιά όρισε προσωρινή διοικούσα επιτροπή, συγκλήθηκε Γ.Σ., έγιναν εκλογές, για το υπόλοιπο του σχολικού έτους (17-05-2004) με την παρουσία δικαστικού. Στις εκλογές αυτές προσήλθαν και ψήφισαν διακόσιοι τέσσερις (204) εκπαιδευτικοί (69,62%), όλοι υπηρετούντες σε σχολεία του Κορυδαλλού.

Το Δ.Σ. που προέκυψε, μετά τη λήξη της θητείας του προκήρυξε για την σχολική χρονιά εκλογές (2-11-2004) με την παρουσία δικαστικού. Στις εκλογές αυτές, προσήλθαν και ψήφισαν διακόσιοι τριάντα πέντε (235) εκπαιδευτικοί (80,20%), όλοι υπηρετούντες σε σχολεία του Κορυδαλλού.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά στην οποία ποτέ δεν ανήκαν τα σχολεία του Κορυδαλλού, τροποποίησε το καταστατικό της με αυθαίρετο τρόπο, τον Οκτώβριο του 2004, (μετά την ίδρυση της ΕΛΜΕ Κορυδαλλού) και «συμπεριέλαβε στη δύναμή της και τα σχολεία του Κορυδαλλού, με συμφωνία των παρατάξεων», με το επιχείρημα ότι ανήκουν στο ίδιο ΠΥΣΔΕ και δήθεν, ότι το καταστατικό της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά περιλαμβάνει και τα σχολεία της Νίκαιας. Στις τελευταίες εκλογές της ΕΛΜΕ Πειραιά προσήλθαν και ψήφισαν τριάντα τέσσερις (34) καθηγητές από σχολεία του Κορυδαλλού. (Και το σχ. έτος 2002-03 είχαν εγγραφεί και ψηφίσει αντικαταστατικά, ελάχιστοι συνάδελφοι συγκεκριμένου χώρου στην ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ ανήκαν στη Β΄Δυτ. Αττικής για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα).

Επειδή «έβλεπαν ασάφεια» στο καταστατικό μας, υποβληθήκαμε σε περιττά έξοδα, το τροποποιήσαμε και η Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά έχει μέλη τους καθηγητές που ανήκουν ή υπηρετούν στα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού (έχει οριστεί δικάσιμος και αναμένεται η απόφαση)

  • Το Δ.Σ. της νέας Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά,πρότεινε δύο μέλη της και συμμετέχουν στη ΔΕΠ Κορυδαλλού.
  • Ο Δήμος Κορυδαλλού παραχώρησε γραφεία για την ΕΛΜΕ στο κτίριο του 5ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού ? πρώην ΕΠΛ Κορυδαλλού.
  • Ο Δήμος Κορυδαλλού ενίσχυσε με το ποσό των 1500 ευρώ το ταμείο της νέας ΕΛΜΕ για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων.
  • Η Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής με απόφαση του Δ.Σ. ενίσχυσε με το ποσό των 750 ευρώ το ταμείο της νέας ΕΛΜΕ για την αντιμετώπιση των εξόδων δημιουργίας της νέας ΕΛΜΕ (δικηγόρος, έξοδα πρωτοδικείου κλπ)

Συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω, έγιναν με πολλά προβλήματα τραμπουκισμούς, απειλές, μεθοδεύσεις και απαράδεκτες παρεμβάσεις από μερικούς συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Πειραιά, οι οποίοι ακόμα και όταν τα σχολεία του Κορυδαλλού ανήκαν στην Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής περιόδευαν τα σχολεία του Κορυδαλλού και «ενημέρωναν» για τις αποφάσεις της δικής τους ΕΛΜΕ, προκαλώντας σύγχυση. Μέχρι και περιοδείες σε όλα τα σχολεία του Κορυδαλλού οργάνωσαν όταν είχαμε εκλογές, καλώντας τους καθηγητές να μην πάρουν μέρος στις εκλογές ενός νόμιμα δημιουργημένου πρωτοβάθμιου σωματείου. Οι καθηγητές των σχολείων του Κορυδαλλού με τη συμμετοχή τους στη δική τους ΕΛΜΕ (γιατί έτσι τη θεωρούν), τους διέψευσαν. Το ποσοστό συμμετοχής στις μέχρι τώρα δύο εκλογές της νέας ΕΛΜΕ ήταν 69,62% και 80,20% αντίστοιχα.

Δυστυχώς οι παρεμβάσεις συνεχίζονται και σήμερα. Οι ελάχιστοι αυτοί συνάδελφοι από τον Κορυδαλλό που αντικαταστατικά έγιναν μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά και οι «συνδικαλιστές» του Πειραιά «δεν μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα» να έχουμε τη δική μας ΕΛΜΕ. Μας θεωρούν «υπηκόους τους» και τους εαυτούς τους «αυτόκλητους προστάτες». Δεν επιθυμούμε την προστασία τους. Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς και να έχουμε τους δικούς μας εκπροσώπους που τους βλέπουμε καθημερινά.

Συνάδελφοι,

Σας εκθέσαμε με κάθε λεπτομέρεια όλο το ιστορικό και τις ενέργειες που έγιναν από την μητρική ΕΛΜΕ Β΄ Δυτ. Αττικής και τους καθηγητές των σχολείων του Δήμου Κορυδαλλού. Για τους καθηγητές των σχολείων του Κορυδαλλού το παραπάνω θέμα έχει λήξει. Η ΕΛΜΕ των σχολείων του Κορυδαλλού λειτουργεί με μεγάλη συμμετοχή και εκφράζει τους καθηγητές των σχολείων του Κορυδαλλού. Η γνώμη τρίτων για το θέμα αυτό είναι σεβαστή μεν, αλλά δεν δεχόμαστε να μας επιβληθεί.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την ένταξη της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά (σχολεία Κορυδαλλού) στη δύναμη της ΟΛΜΕ. Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τη Γ.Σ. προέδρων να δώσει τέλος στην ομηρία των καθηγητών των σχολείων του Κορυδαλλού. Ζητάμε από τη Γ.Σ. και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ μια απόφαση σήμερα.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                            Ο Γ.Γραμματέας

 

Μπαρούμα Μαρία                                                                Νικ. Καλογερόπουλος