Συμπαράσταση στις διώξεις συναδέλφων του 132ου Δ.Σ Αθηνών

Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά

(σχολεία Κορυδαλλού)

Σολωμού 2-4 Κορυδαλλός ΤΚ 181-22

Τηλ.:210 ? 4975599

Fax :210 ? 4942545

email:belmepeiraia@yahoo.gr

 

 

 

Κορυδαλλός 19-01-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΘΕΜΑ: Συμπαράσταση στις διώξεις συναδέλφων του 132ου Δ.Σ Αθηνών

                                             

             Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στη συνεδρίασή του της 15-01-2009 ασχολήθηκε για δεύτερη φορά με το θέμα της δίωξης των συναδέλφων του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Εκεί σε δύσκολες συνθήκες με το 72% των μαθητών να είναι αλλόγλωσσοι, φοιτούν μαθητές από 12 εθνότητες. Με μια πολιτεία που υποκρίνεται και δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την ένταξη των μαθητών από άλλες χώρες στην Ελληνική πραγματικότητα, με την μαθητική διαρροή να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι καθημερινά, οι συνάδελφοι Εκπαιδευτικοί πασχίζουν για το καλύτερο. Οι Αλβανοί μαθητές κρύβουν από ντροπή την ταυτότητά τους και οι Έλληνες γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δε θα μορφωθούν σε τέτοιο περιβάλλον.

              Η τότε διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοτάριου, και ο σύλλογος διδασκόντων προχώρησαν σε μια σειρά καινοτόμες δράσεις, όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς, μαθήματα αλβανικών και αραβικών σε μαθητές, έκδοση των ανακοινώσεων του σχολείου σε τρεις γλώσσες και άλλες δραστηριότητες που θεωρούσαν ό,τι θα διευκολύνουν την κατάσταση και θα προσφέρουν.

            Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά. Η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξέλιπαν, η αλληλοκατανόηση έφερε αποτελέσματα και οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους ενώ οι Έλληνες και μετανάστες γονείς ξεπερνούσαν τις αναστολές και τις φοβίες τους.

             Οι παραπάνω δραστηριότητες των συναδέλφων του 132ου Δημ. Σχολείου, όμως, δεν είχαν τη σύμφωνη γνώμη και ενόχλησαν τη διοίκηση, που παρενέβη κατασταλτικά. Στις τελευταίες κρίσεις στελεχών η διευθύντρια  βαθμολογήθηκε ? με τη γνωστή μέθοδο της συνέντευξης ? με χαμηλή βαθμολογία χωρίς αιτιολόγηση και απομακρύνθηκε από το σχολείο. Η νέα διεύθυνση, με αυθαίρετο τρόπο και με την κάλυψη του ΥΠΕΠΘ, σταμάτησε όλες τις προαναφερόμενες καινοτόμες δράσεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο των δασκάλων όσο και των γονέων. Η εκπαιδευτική κοινότητα (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ- συνδικαλιστικοί σύλλογοι), το Πανεπιστήμιο και καθηγητές Παιδαγωγικής, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνώρισαν  με ανακοινώσεις τους το έργο που προσέφεραν οι συνάδελφοι στο 132ο Δημ. Σχολείο Αθηνών .

            Σήμερα, δυο χρόνια μετά, η πρώην διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Πρωτονοτάριου διώκεται μετά από αναφορά που έγινε στην Εισαγγελία διότι έκανε το έγκλημα : «..ούσα διευθύντρια παραχώρησε το σχολείο για τη διδασκαλία Αλβανικών?χωρίς την άδεια του υπουργείου?». Επίσης διώκεται με τις ίδιες κατηγορίες η δασκάλα που δούλευε στο πρόγραμμα.

Η δίκη θα γίνει την Παρασκευή 22-01-2010, στις 11 π.μ. στο Α΄ Μονομελές Πλημ/κείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων).

                     Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι είναι αλληλέγγυο με τους συναδέλφους του 132ου Δημ. Σχολείου, που προωθούν παιδαγωγικές πρακτικές και αντιλήψεις ουσιαστικές, αντίθετες με τον αναχρονισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την απόρριψη, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και στη ζωή. Καλούμε όλους τους φορείς, κάθε δημοκράτη και κάθε πολίτη αυτής της χώρας να πάρει θέση και να καταδικάσει αυτή τη μεθόδευση που γυρνά την πατρίδα μας και την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω.

 –             Είμαστε σύμφωνοι με την εκπαιδευτική δράση των συναδέλφων που τιμούν τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.

 –             Καταγγέλλουμε τη διοικητική αυθαιρεσία που σέρνει στα δικαστήρια εκπαιδευτικούς οι οποίοι έκαναν με αυτοθυσία και ευσυνειδησία το καθήκον τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους.

                           Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στην εκπαίδευση απέναντι στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και την υποκρισία της διοίκησης.

                           Το «ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία και τη ζωή» να γίνει πράξη.

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΑΣ      ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ