ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 Όσοι συνάδελφοι τυχαίνει να έχουν επισκεφθεί ή διδάξει στο 2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού “Γεώργιος Ζουγανέλης”, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι τα σχολεία των φυλακών αποτελούν ίσως τη μόνη σοβαρή προσπάθεια επανένταξης των κρατουμένων που γίνεται από την πολιτεία.
Κατόπιν ενημέρωσης του Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά τη Δευτέρα 19/12/2016 από τη Διευθύντρια του 2ου Σ.Δ.Ε Κορυδαλλού «Γιώργος Ζουγανέλης» Κούτουλα Παγώνα για τα προβλήματα του σχολείου που λειτουργεί στις φυλακές και των μαθητών-κρατουμένων, η Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά συναντήθηκε την Τρίτη 20/12/2016 με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα θέματα αυτά:

α) Η Β΄ ΕΛΜΕ ενημέρωσε τον Δντη Δευτεροβάθμιας ότι οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή έχουν μόνο τη δυνατότητα να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου από το Σ.Δ.Ε. καθότι δεν μπορεί να έχει Λυκειακές τάξεις και πρότεινε την ίδρυση Εσπερινού Λυκείου στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου οι κρατούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε επίπεδο Λυκείου που θα τους έδινε περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω σπουδές, εργασία και επανένταξη μετά την αποφυλάκιση τους. Ο Διευθυντής συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση και δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της.

β) Η Β΄ ΕΛΜΕ ενημέρωσε ότι εδώ και χρόνια οι κρατούμενοι δυσκολεύονται να χαρακτηριστούν ως κατ? ιδίαν διδαχθέντες ώστε να συμμετέχουν σε προαγωγικές εξετάσεις λόγω αδυναμίας της φυλακής να παρέχει τον απαιτούμενο αριθμό φυλάκων που θα συνοδεύσουν τους κρατούμενους στο εξεταστικό κέντρο του 5ου ΓΕΛ ώστε φρουρούμενοι να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Για αυτό προτείναμε την ίδρυση από φέτος εξεταστικού κέντρου εντός των φυλακών Κορυδαλλού ώστε οι κρατούμενοι αφενός να χαρακτηριστούν ως κατ? ιδίαν διδαχθέντες άμεσα, αφετέρου να μπορέσουν να συμμετέχουν στις φετινές εξετάσεις, αφού δεν θα απαιτείται η μετακίνηση τους με φρουρά εκτός των φυλακών. Ο Διευθυντής δεσμεύτηκε για την υλοποίηση και αυτής της πρότασης σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση των Φυλακών με δεδομένο ότι η πραγματοποίηση της θα εξυπηρετήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.