ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ για την δια ψήφου συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής των στελεχών των σχολείων αμφισβητεί ευθέως όχι μόνο τη δημοκρατία στο σχολείο, αλλά και τη δημοκρατία στην κοινωνία.

Η συμμετοχή των Συλλόγων των διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών/ντριών που ξεκίνησε το 2015,  αποτέλεσε ένα μικρό βήμα εκδημοκρατισμού στη διοίκηση των σχολείων. Με αυτή δόθηκε η δυνατότητα ?αν και όχι πλήρως- οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην επιλογή του διευθυντή τους. Άνοιγε έτσι ένας δρόμος, που έπρεπε να ολοκληρωθεί με την κατάργηση του καθηκοντολογίου και την παραπέρα αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου των εκπαιδευτικών, πράγμα που διεκδικεί επί χρόνια  το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του.
Η ακύρωση των διατάξεων που αφορούν τη συμμετοχή του Συλλόγου διδασκόντων στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών, όχι μόνο αυταρχικοποιεί τη διοίκηση της Εκπαίδευσης, αλλά αποτελεί ευθεία βολή ενάντια στην Δημοκρατία, μια που θεωρεί ότι οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν, αφού οι αποφάσεις είναι αρμοδιότητα των «ειδικών». Οι «ειδικοί» είναι αυτοί που χρόνια τώρα έχουν φέρει την Εκπαίδευση σ΄ αυτό το χάλι, που δεν είναι σε θέση να οργανώσουν ένα στοιχειωδώς λειτουργικό σύστημα Εκπαίδευσης, που απαξιώνουν με όλα τα μέσα αυτούς που κρατάν την Εκπαίδευση στις πλάτες τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση, όχι μόνο να μην καταργήσει τη συμμετοχή, αλλά να προχωρήσει σε παραπέρα εκδημοκρατισμό του σχολείου, καθιστώντας τον Σύλλογο των διδασκόντων κυρίαρχο όργανο διεύθυνσης, και να θωρακίσει νομικά τις αποφάσεις αυτές.

Καλούμε τους συναδέλφους, συσπειρωμένους γύρω από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο – και απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση – τη θέσης τους και τα δικαιώματά τους στο σχολείο.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Η απάντηση πρέπει να είναι μαχητική.

 

                                                    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ