Επιστολή προς τους γονείς από τους εκπαιδευτικούς Τεχνικής Εκπαίδευσης Κορυδαλλού σε Διαθεσιμότητα

Αγαπητοί γονείς των μαθητών ? μαθητριών του ΕΠΑΛ (Επαγγελματικού Λυκείου),

 

με την έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014 βρίσκεστε ? δυστυχώς ? αντιμέτωποι με ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από αυτό που ίσχυε μόλις τον Ιούνιο, όταν και μαζί με τα παιδιά σας επιλέξατε την εγγραφή τους και τη φοίτησή τους στο Επαγγελματικό Λύκειο.

 Στις αρχές Ιουλίου, μέσα σε μια νύχτα και με μια υπουργική απόφαση ? της οποίας το non paper «σκεπτικό» δεν αξίζει καν να συζητηθεί, μιας και είναι γεμάτο από ανακρίβειες, από ψευδολογίες και από αστήρικτες κατηγορίες, με τις οποίες τελικά εξευτελίζονται και καθυβρίζονται ικανοί και δοκιμασμένοι στην καθημερινή διδακτική πράξη εκπαιδευτικοί λειτουργοί ? καταργήθηκαν οι ειδικότητες εκπαιδευτικών (άρα και οι οργανικές θέσεις τους, οπότε τίθενται σε διαθεσιμότητα με τελικό προορισμό την απόλυση), που αντιστοιχούν σε ειδικότητες των Τομέων Υγείας-Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Και μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι το θέμα δεν σας «καίει», γιατί αφορά σε ανακατατάξεις υπαλληλικού προσωπικού, που για δεκαετίες «καλοπερνούσε», χωρίς να αντιμετωπίζει την ανασφάλεια και τις δυσκολίες άλλων κλάδων εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, αυτή η απόφαση αφορά και πλήττει πρωτίστως εσάς ως γονείς και τα παιδιά σας. Πιο αναλυτικά:

 

  • αν είσαστε γονείς μαθητή, που έκανε εγγραφή στην Α΄ τάξη ΕΠΑΛ με την επιθυμία να ακολουθήσει στη συνέχεια κάποια από τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας ? Πρόνοιας ή του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, να πάρει πτυχίο και απολυτήριο Λυκείου και να διεκδικήσει την ανέλιξή του με σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις αντίστοιχες ειδικότητες ? ΑΤΥΧΗΣΑΤΕ!!. Αυτή η διαδρομή δεν είναι πλέον ανοιχτή. Εάν εξακολουθείτε να στοχεύετε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο μόνος διαθέσιμος δρόμος είναι αυτός του (νέου) Γενικού Λυκείου.

 

Αν πάλι επιθυμούσατε την απόκτηση επαγγελματικού πτυχίου και απολυτηρίου Λυκείου σε αυτές τις ειδικότητες ? και πάλι ΑΤΥΧΗΣΑΤΕ!! Η παρουσία αυτών των ειδικοτήτων «αξιολογήθηκε» ως περιττή στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μεταφέρεται ως «πακέτο» κυρίως στην μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση (διαβάζεται Ι.Ε.Κ). Και θα πρέπει να θεωρείτε τους εαυτούς σας τυχερούς να επιτύχετε την ένταξή σας σε κάποιο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστείτε να χτυπήσετε την πόρτα κάποιου ιδιωτικού Ι.Ε.Κ (από αυτά που πολυδιαφημίζονται στα ΜΜΕ αυτήν την εποχή, προβάλλοντας ακριβώς αυτές τις ειδικότητες) και να ακουμπήσετε στο Ταμείο του μερικές χιλιάδες ευρώ ως δίδακτρα. Όσο για τις εξαγγελθείσες και υπό ίδρυση μεταγυμνασιακές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, η μόνη βεβαιότητα στο θολό και πολύπλοκο τοπίο που τις αφορά είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι της αξίας της καταργημένης δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

 

  • αν είσαστε γονείς μαθητή, που έκανε εγγραφή στην Β΄ τάξη ΕΠΑΛ και ήδη επέλεξε κάποια από τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας ? Πρόνοιας ή του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών ? και πάλι ΑΤΥΧΗΣΑΤΕ!! . Το Υπουργείο Παιδείας σας καλεί ή να επιλέξετε καινούριο Τομέα και Ειδικότητα για το παιδί σας, μεταξύ εκείνων που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο (νέο) Επαγγελματικό Λύκειο ή να το μετεγγράψετε στο (επίσης νέο) Γενικό Λύκειο. Κι όλα αυτά, ενάντια στις μεγαλόστομες δηλώσεις για ένα σχολείο που σέβεται την προσωπικότητα, τις ανάγκες και τις δεξιότητες κάθε μαθητή, προσφέροντάς του επιλογές και ακόμα-ακόμα ενάντια σε κάθε «ηθική τάξη» – να πούμε και νομιμότητα;; – που θέλει κάθε καινούριο «εκπαιδευτικό πείραμα» να ξεκινά από την πρώτη τάξη του Λυκείου, επιτρέποντας στους μαθητές του προηγούμενου τρόπου να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με τους όρους που το άρχισαν.

 

Παράλληλα, αυτή η προτεινόμενη επανεπιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης εμπερικλείει έναν ακόμα αποκλεισμό από την δημόσια δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, αυτόν των κοριτσιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους επέλεγαν τις ειδικότητες και τους τομείς που καταργήθηκαν και ουσιαστικά μετατρέπει τα επαγγελματικά λύκεια σε σχολεία αρρένων (με όλους τους κινδύνους που αυτή η ανατροπή ισορροπίας των φύλων σημαίνει για την κοινωνική ζωή στο σχολείο).

 

  • αν είσαστε γονείς μαθητή της Γ΄ τάξης του ΕΠΑΛ μπορείτε να ανασάνετε: Το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε σε μια νύχτα τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν και δούλεψαν με το παιδί σας την προηγούμενη χρονιά (γνωρίζοντας τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες του καθώς και το τι χρειάζεται για την αρτιότερη προετοιμασία του για τη συμμετοχή του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) και θα φροντίσει να διεκπεραιώσει την υποχρέωση της αποφοίτησής του με την πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την νηφάλια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση αυτήν την στιγμή, κατά την οποία έχουν παρθεί ήδη ερήμην όλων μας κάποιες αποφάσεις και εντός των ημερών τακτοποιούνται και οι απομένουσες «εκκρεμότητες» με την ψήφιση των νομοσχεδίων για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο.

 

Εάν θεωρείτε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι «ηθικές» και αποδεκτές, τότε ξεχάστε όσα διαβάσατε. Εάν όμως φοβάστε έστω και λίγο ότι άμεσα ή πιο μακροπρόθεσμα το υπό διαμόρφωση σκηνικό αδικεί εσάς και τα παιδιά σας, ακυρώνει τις προοπτικές τους και δημιουργεί μονόδρομους και αποκλεισμούς, ενημερωθείτε και διεκδικείστε το δικαίωμα των παιδιών σας στη μόρφωση και σε μια επαγγελματική εκπαίδευση, που μπορεί να φτάσει στην υψηλότερη δυνατή βαθμίδα της. Εσείς έχετε το έννομο δικαίωμα να το κάνετε και ελπίζουμε πως σε αυτήν τη χώρα ακόμα μπορούμε να εμπιστευόμαστε στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

 

                                                                                                                                            ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

                                                                                                                                     ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

                                                                                                                         ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ